Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Tarafından; Kadına Yönelik Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddetin Önlenmesi İçin Kadınlara Yönelik Her Türlü Eşitsizliğe, Ayrımcılığa ve Şiddete Dur Demek ve Bu Yönde Farkındalık Oluşturmak Üzere; Nevşehir Barosu ve Nevşehir İl Sağlık Müdürlüğü İşbirliği ile 26 Kasım 2018 Tarihinde Üniversitenin Kültür ve Kongre Merkezinde Düzenlenen“25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü” Etkinliklerinin ilk günü gerçekleştirildi. Program Nevşehir HBV Üniversitesi Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜKÇAM) Müdürü Doç. Dr. Leyla KAHRAMAN’ın açılış konuşması ile başladı. KAHRAMAN konuşmasında; “Yüzyıllardır devam etmekte olan kadınların sadece kadın olmalarından kaynaklı yaşadıkları; eşitsizlik, ayrımcılık, ezilmişlik ve yok sayılma günümüzde de ne yazık ki farklı boyut ve biçimlerde sürmekte olduğunu belirtmiştir. Ataerkil sistemin toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ürünü olan kadına yönelik şiddeti meşrulaştırdığını; dil, din, ırk, statü ayrımı olmaksızın kadınların her an her yerde şiddete, tacize ve tecavüze maruz kaldıklarını ifade eden KAHRAMAN; kadına yönelik şiddeti de, kadın cinayetlerini de, kadına yapılan her türlü haksızlığı da meşrulaştıran yani normalleştiren dili, zihniyeti asla kabul edilebilir bulmadıklarının altını çizmiştir. KAHRAMAN sözlerini, kadına yönelik şiddeti önlemek için herkesi bu konuda birlikte mücadele ve dayanışmaya çağırarak tamamlamıştır.
Açılış Konuşmaları sonrasında Hijazz Gösteri ve Sanat Merkezi’nden Kaan Salman, Erdem Vaz ve Fikret Toklu’nun oluşturduğu Trio Orkestrası müzik dinletisi gerçekleştirdi. Müzik Dinletisinden sonra Nevşehir HBV Üniversitesi İİBF Kamu Yönetimi Bölümü ve Gülşehir MYO Öğrencilerinin Kadına Yönelik Şiddete Karşı Farkındalık Oluşturmak üzere hazırladıkları Kamu Spotu yayınlandı.
Saat 10:15’te moderatörlüğünü Gazeteci ve NSTO Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcısı Selma KÜÇÜKGÜL’ün yaptığı “Kadına Yönelik Şiddeti Farklı Açılardan Sorgulamak” başlıklı panele geçildi. Panelde; NÜKÇAM Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. F. Gökçen ÇETİN “Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Döngüsünde Kadına Şiddet” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. ÇETİN konuşmasında; fiziksel gücün bir başkası üzerinde tahakküm kurmaya yönelik bir pratiğe dönüşerek, o başkasının yaralanması, ölmesi veya psikolojik bir zarara maruz kalması durumu olarak tanımlanabilen şiddetin, kadına yöneldiğinde kaynağını cinsiyet eşitsizliğinden aldığını ifade etmiştir. Bu eşitsizliğin de ataerkil toplumsal düzeni tüm kişi ve kurumlarıyla yeniden üreterek eşitsizliğin onarılmaz bir döngüye girmesine sebep olduğunu belirten ÇETİN; “Oysa cinsiyet bir spektrumdur, toplumsallaşma sürecinde cinsiyetlerin yerleştirildiği değişmez kalıpların ötesinde akışkan ve değişkendir.” açıklamasında bulunmuştur. Bu kalıplarla kurgulanan cinsiyetin insan olma değerini hiçe saydığını, biçilen rollerin davranış kalıplarını, sorumlukları, paylaşım düzenlerini ve kaynaklara erişimi belirlediğini ve kişilerin yeteneklerini ve kendiliklerini gerçekleştiremedikleri konumlara yerleştirdiğine dikkat çekmiştir.
Nevşehir Barosu’ndan Av. Sema YURTBİLİR YAVUZ “Kadına Yönelik Şiddet Hukuk İlişkisi” başlığını taşıyan sunumunda; kadına yönelik şiddet ve eşitlik kavramlarını;” Tarafı Olduğumuz Avrupa Konseyi İstanbul Sözleşmesine Göre Kadına Yönelik Şiddet, Kadın - Erkek Eşitsizliğinin Bir Sonucudur ve Kadının Daha Aşağı Bir Cins Olduğu İnancından Doğar. Burada Kast Edilen Eşitlik Kavramı, “Bireylerin, Din, Irk, Cinsiyet, Engellilik, Siyasi Düşünce Gibi Farklılıklarına Bakılmaksızın Fırsatlardan Eşit Faydalanması, Hizmetlere Ve Kaynaklara Eşit Ulaşabilmesi, Haklarını Kullanırken, Farklılıklarından Dolayı Ayrımcılığa Maruz Kalmamasıdır.” şeklinde açıklamıştır. Ayrıca Anayasamızın 10. Maddesinde de Kanun Önünde Eşitliğe Vurgu Yapıldığını ifade ederek; “Herkes, Dil, Irk, Renk, Cinsiyet, Siyasî Düşünce, Felsefî İnanç, Din, Mezhep Ve Benzeri Sebeplerle Ayırım Gözetilmeksizin Kanun Önünde Eşittir. Kadınlar Ve Erkekler Eşit Haklara Sahiptir. Devlet Bu Eşitliğin Yaşama Geçmesini Sağlamakla Yükümlüdür.” Şeklindeki hükmün kadına yönelik şiddeti önlemedeki hayati önemine dikkat çekmiştir.
Nevşehir Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürü Emniyet Amiri Serdar DEMİREL “6284 Sayılı Kanun Kapsamında Kadına Karşı Şiddet ve Nevşehir’de Mevcut Durum” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi. Emniyet Amiri DEMİREL konuşmasında Aile İçi Ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele konusunda açıklamalar yaparak, kadına yönelik şiddetle mücadelede başvuru mekanizmaları ve kolluk kuvvetlerinin rolünü anlattı. DEMİREL Nevşehir’de Son 5 yılda şiddete maruz kalanların % 93,1’inin kadın, % 6,9’unun erkek olduğunu belirterek en çok 25-35 yaş grubundaki, ilkokul mezunu ve evli olan ev kadınlarının şiddete maruz kaldığını ortaya koyan verileri açıkladı. Önemli bir diğer veri de şiddet uygulayanların % 61,1’in eş olması. DEMİREL “'Şiddete maruz kaldığınızda yanlış siz değilsiniz, yalnız değilsiniz.'' mesajıyla Devletimizin ve kolluk kuvvetlerinin mevzuatın sağladığı tüm destek mekanizmaları ile şiddet mağduru kadınların yanında olduklarını vurgulamıştır.
Program panel etkinliği ile son bulmuştur. Program ortağı Nevşehir İl Sağlık Müdürlüğü Personeli 9:00-16:00 Saatleri Arasında Üniversite Kültür ve Kongre Merkezi’nde “Sulusaray Sağlıklı Yaşam Evi Uyuşturucu ile Mücadele, Organ ve Doku Bağışı”, “Kadın Yönelik Şiddetle Mücadele”, “Akılcı İlaç Kullanımı” ve “Yaşama Yol Ver” Konularında Bilgilendirme Standları Açmıştır.
- 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü
- NEVÜ’de “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” Etkinliği Düzenlendi
- 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü
- Kadına Yönelik Şiddete Hayır!
- Kadına Yönelik Şiddet Konulu Söyleşi
- Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Nevşehir İl Eylem Planı Toplantısı
- 8 Mart’ta ‘Farklı Disiplinlerin Perspektifinden Kadın’ Konuşuldu
- 8 Mart Dünya Kadınlar Günü “Farklı Disiplinlerin Perspektifinden Kadın” Konulu Panel
- Rektör Aktekin NEVÜ’lü Kadın Akademisyenlerle Bir Araya Geldi
- Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin NEVÜ'lü Kadın Akademisyenler İle Buluşuyor
- Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Toplantısı
- Vali Yardımcısı Kübra Karaalioğlu “Cumhuriyetin 100. Yılında Güçlü Kadın Yöneticiler" Konulu Söyleşide NEVÜ’lü Öğrencilerle Buluştu
- NEVÜ İş Birliğinde “Kadına Şiddete Sıfır Tolerans” Etkinliği
- NÜKÇAM İş Birliğinde “Kadın Ruh Sağlığı ve Aile İçi Şiddet” Konulu Konferans Düzenlendi
- Kadına yönelik şiddete dur diyoruz!